🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig! En av de saker som inte är på plats är kommentarsfältet.

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Tre snitt ur nätets informationsflöde

| | | Lästid: 2 minuter (2394 tecken)

En datormus med en kniv bredvid på bordet.

Utgångspunkten för omvärldsbevakning är alltså att den ska vara automatisk. Du ska få länkar till nya artiklar, videoklipp, rapporter och blogginlägg skickade till dig utan att behöva leta efter dem. Dessutom ska det som din omvärldsbevakning fångar upp givetvis passa dina intressen och behov.

För att fånga det som intresserar dig i nätets enorma informationsflod kan du använda tre olika "snitt" i din omvärldsbevakning.

Den kända källan #

Du kan ha vissa källor som du vet intresserar dig. Det här är den enklaste formen av omvärldsbevakning och något som du sannolikt ägnar dig åt redan idag, men genom manuellt arbete. Den kända källan kan vara en nättidning, ett företags hemsida, en blogg. Webbplatser som du besöker flera gånger om dagen eller någon gång i veckan för att se om det dykt upp något nytt som du vill läsa. Ett ställe på nätet som ofta – eller ibland – publicerar sånt som du är intresserad av.

"Ibland" är i sammanhanget viktigt. Om det finns källor som du är intresserad av men som ytterst sporadiskt publicerar nya saker är risken att du till slut glömmer bort att kolla in webbsidan och därmed missar något viktigt. Men det finns gott om verktyg som ser till att du får reda på varje ny publicering som dina favoritkällor gör.

Att bevaka specifika källor är därför oftast en relativt enkel uppgift, oavsett publiceringsfrekvens.

Viktiga ämnen #

Du har sannolikt också specifika ämnen du vill hålla koll på. En del av dina favoritkällor skriver sannolikt om dem. Men nätet är ju fullt av webbsidor och om någon blogg eller tidning du inte känner till publicerar något som berör dig vill du givetvis upptäcka det också. Jämfört med de kända källorna är det här en klurigare utmaning. Ett vanligt problem är till exempel att ämnesbevakning orsakar en hel del brus, att du får mer material att ta dig igenom än vad du faktiskt är intresserad av.

Platser av intresse #

Med de sociala mediernas genombrott har ytterligare en metod att utföra omvärldsbevakning dykt upp: Den geografiska. Inlägg på Twitter, bilder på Instagram och innehåll på en del andra tjänster är ofta taggat med gps-data. Det här kan vara ett sätt för kaféägare att se bilder som gäster lägger upp på Instagram eller för journalister att följa en nyhetshändelse genom att följa vad som twittras från platsen.


Det här är ett inlägg i årets upplaga av #blogg100. Utmaningen handlar om att skriva ett blogginlägg varje dag under 100 dagar i sträck, med start den första mars. Jag är med för första gången och har bestämt mig för att skriva 100 inlägg som hjälper dig att använda din dator på ett smartare sätt, för att bli mindre stressad och mer effektiv.

För att inte missa något av det jag skriver kan du prenumerera på mejllistan här nedan. Eller lägga till min webbplats i din RSS-läsare.

Länkar till alla mina tips hittar du här.

[et_bloom_inline optin_id=optin_9]